Strategie

In 2021 is de strategie van de Rozelaar vastgesteld voor de periode 2021-2025. De strategie heeft drie speerpunten, gegrond op een stevig fundament.

In het Bestuursverslag en Organisatiejaarplan wordt een uitwerking van de pijlers beschreven.

Ga naar jaarplan en bestuursverslag

Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)

Wijzigingen in organisatiestructuur

We hebben als Rozelaar de afgelopen jaren hele mooie ontwikkelingen doorgemaakt. De invoering van Triple-C heeft ons sterk doen groeien in onze professionaliteit. De organisatie heeft een omvang gekregen die toekomstbestendig is als zelfstandige regionale speler. En ook financieel gezien staan we er goed voor.

In 2023 hebben we twee belangrijke organisatiewijzigingen doorgevoerd, waarmee we de kwaliteit van zorg beter borgen.

Meewerkend teamcoach

Om de teams verder te versterken, is de nieuwe functie van meewerkend teamcoach geïntroduceerd. Het doel hiervan is de directe coaching op zorgkwaliteit en persoonlijke ontwikkeling van begeleiders en beter faciliteren van teamzelfstandigheid. De meewerkend teamcoach werkt voor 70% als begeleider-zorgcoördinator op de groep en voor 30% als coach van de teamleden in hun werk en samenwerking. Dit coachen gebeurt tijdens het werk.

Eind 2023 zijn er 5 meewerkend teamcoaches wonen benoemd. De werving gaat door in 2024. De meewerkend teamcoaches en leidinggevenden volgen een voor de Rozelaar ontwikkeld opleidingstraject, die start in januari 2024.

De meewerkend teamcoach vormt samen met de gedragsdeskundige en de teamleider de Triple-C driehoek. In deze driehoek zorgen zij voor de inrichting van het behandelklimaat. Samen met de teamleden zorgt de meewerkend teamcoach voor uitvoering van de afgesproken begeleiding.
De gedragsdeskundige is verantwoordelijk voor de behandeling.

De teamleider blijft verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg, het personeelsbeleid en de financiën. Omdat de functie van manager zorg er niet meer is, zijn teamleiders lid geworden van het Management Team.

Manager Dagbesteding

Eind 2023 is ook de nieuwe functie van manager dagbesteding ingevuld. De eerste maanden worden gebruikt om met de dagbestedingsgroepen te verkennen welke aanvulling er nodig is, nu er geen teamleiders meer binnen de dagbesteding worden ingezet.

Vanaf begin 2024 is ook een manager behandeling aangesteld, die zitting neemt in het MT. Met deze wijzigingen in de organisatiestructuur zijn zowel het managementteam als de zorgteams versterkt.

Team behandeling compleet

We zijn er trots op dat in 2023 de afdeling Behandeling van de Rozelaar is uitgebreid. Er is zorgvuldig aandacht besteed aan het formuleren van de visie op behandeling en onze uitgangspunten:

* Medische zorg valt onder verantwoordelijkheid van de huisarts van de cliënt.

* Behandeling vindt voornamelijk plaats op de groep, doordat begeleiding en behandelaar hier sámen invulling aan geven.

* Triple-C geldt voor iedereen. Daarom is aan elke locatie een gedragsdeskundige gekoppeld. Deze gedragsdeskundige is beschikbaar voor advies, stuurt het team aan voor een goed pedagogisch klimaat en/of richt zich op een zinvolle dagprogramma’s.

* Binnen wonen heeft gedragsdeskundige ook een continue betrokkenheid bij elke individuele cliënt, in samenwerking met zorgcoördinator en team. De gedragsdeskundige ondertekent het Ondersteuningsplan.

* Binnen dagbesteding geven we geen individuele behandeling aan cliënten. (Daar is geen financiering voor, dus: doorverwijzen of declareren.) Het Ondersteuningsplan, ondersteuningsperspectief en dossier worden ingevuld door de zorgcoördinator. De gedragsdeskundige zet geen handtekening. 

Het team behandelaren bestaat inmiddels uit een logopedist, bewegingsagoog, diëtist, muziektherapeut, verpleegkundig specialist en drie gedragsdeskundigen. Een orthopedagoog-generalist is aangenomen als leidinggevende van dit team. Voor de inzet van andere deskundigen heeft de Rozelaar onder andere contracten met ’s Heerenloo en met fysiotherapie Barneveld.

Lees meer over behandeling en therapie

Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)

Over muziektherapie bij de Rozelaar

Of ze nu met een behandeldoel binnenkomen of dat ze vooral bij haar zijn om te ontspannen: muziek doet iets met cliënten, ziet muziektherapeut Daniëlle Jurriens. Het belangrijkste is dat ze die ontspanning meenemen naar het dagelijks leven. „Via een begeleider hoorde ik terug: ‘Van de muziekjuffrouw moet ik rustig worden en diep ademen’.”

Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)
Omschrijving van afbeelding(nog in te vullen)

Het verhaal van Daniëlle staat in ons magazine erbij:
(november 2023)

Lees al onze magazines hier:

Muziek speelt een grote rol in het leven van Daniëlle Jurriens. Via een stage bij haar opleiding muziektherapie kwam ze terecht bij de Rozelaar, waar ze zo’n twintig uur per week als  muziektherapeut werkt. Binnen de muziektherapie die ze aanbiedt zijn er verschillende takken. Dat  heeft alles te maken met de diverse hulpvragen. “Bij de EMBgroep (ernstig meervoudig beperkten, red.)  gaat het vooral om het hier en nu ervaren van je zintuigen: horen, voelen, aanraken. Dat is anders  dan wanneer je met iemand uit de LVB-groep (licht verstandelijk beperkten, red.) werkt. Dan  komt iemand vaker binnen via een verwijzing van een gedragsdeskundige. We stellen dan langetermijndoelen voor een traject van een halfjaar en kijken daarna of we dat nog moeten verlengen.” Een vraag die daarbij meer dan eens terugkomt is hoe iemand omgaat met prikkels en emoties. “Ik  bied tijdens muziektherapie bijvoorbeeld een prikkel en kijk hoe de cliënt daarop reageert. Of ik laat  een bepaalde emotie horen en vraag dan aan de cliënt om welke emotie het gaat.”

Assertief
Daniëlle geeft het voorbeeld van cliënten die als doel hebben om beter voor zichzelf op te komen. “Soms vinden ze van zichzelf dat ze dat al best goed doen. Ik observeer hen dan: klopt wat ze zeggen met het beeld dat ik van hen krijg? Veel kan ik zien aan de manier waarop ze muziek maken en wat ze laten zien. Blijven ze op de achtergrond of treden ze toch wat meer op de voorgrond? Vervolgens daag ik hen uit. Ik ga bijvoorbeeld trommelen en vraag hen om harder te trommelen dan ik. Zo creëer ik situaties waarbij cliënten leren om assertief te zijn.” De meeste cliënten die via een verwijzing bij Daniëlle terechtkomen, werken één-op-één met haar. “Tenzij hun doel natuurlijk is om beter te leren samenwerken. De EMBbehandelingen zijn wel in een groep.”

Voelen
Bij de EMB-groep is het lastig om de cliënten met instrumenten aan de slag te laten gaan. “Daar maak ik meer gebruik van receptieve, ontvangende muziektherapie. Daarbij richt ik me dan op geluiden die iets triggeren in de hersenen. Cliënten merken: er gebeurt nu iets.” Daniëlle maakt bij deze groep gebruik van de Beleven in Muziek (BiM)- methode. “Ik laat dan muziekstukken horen terwijl ik de cliënten ondertussen voorwerpen laat voelen of de maat van de muziek benadruk. Mijn stemgeluid doet ook al veel, merk ik.” Het resultaat van een therapiesessie is meer dan eens dat cliënten ontspannen weggaan, ziet ze. “Ze komen rustiger aan bij hun begeleiders. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze dat meenemen in het dagelijks leven. Zo hoorde ik van een begeleider dat een cliënt in een bepaalde situatie had gezegd: ‘Van de muziekjuffrouw moet ik rustig worden en goed ademen.’ Dat vond ik mooi  om terug te krijgen.”

Sing-in
Muziektherapie is niet de enige vorm van muziek op de Rozelaar. Iedere dinsdagmiddag oefent het Rozelaarkoor onder leiding van Daniëlle. Daar verwondert ze zich soms over wat ze ziet en hoort:
“De deelnemers vinden het leuk om te zingen en kunnen het ook goed. Sommige van de cliënten zijn muzikaler dan ik, ze pikken een melodie zo snel op! Ik oefen bijvoorbeeld een tweede stem met hen of we voegen instrumentale stukjes toe.” Het koor doet meer dan alleen oefenen. “Zo’n vier tot zes keer  per jaar treden we op. Dat kan een sing-in zijn vanuit de Rozelaar, maar we zijn ook uitgenodigd door  een kerk in Garderen en we hebben weleens in het Schaffelaartheater in Barneveld gestaan.” Ondanks dat het Rozelaarkoor vooral voor de hobby is, merkt Daniëlle dat het ook therapeutisch werkt: “Mensen werken samen en kweken zelfvertrouwen. Het is een hechte groep, iedereen helpt elkaar.” Vanuit het koor is ze nu bezig om een band op te zetten, want instrumentaal talent is er ook. “Bij het koor hebben we twee drummers en iemand die piano speelt. Verder werken we veel met bijvoorbeeld shakers en xylofoons, allemaal instrumenten die we eveneens bij muziektherapie inzetten.”

Herinneringen
Of het nu bij muziektherapie is of op andere momenten, muziek roept sowieso veel emotie op, merkt Daniëlle. Op blijde en verdrietige momenten. “Als er iets of iemand te vieren is, weet iedereen wel een liedje dat daarbij past. En als iemand overleden is, is er vaak een liedje dat aan die persoon doet  denken. Dat is een mooie manier om stil te staan bij bepaalde herinneringen. Bij blijde gelegenheden  geldt het ook: als er iets te vieren is en er een lied gezongen wordt, zie je cliënten blij en enthousiast worden. Zo zit de sfeer er snel in.”

Ontspannen
In de toekomst zou de muziektherapeut zich nog meer willen richten op de ontspannende kant van muziek. Nadenkend zegt ze: “We leven in een drukke maatschappij. Mensen met een beperking  hebben ook last van al die prikkels. Hoe zet je dan muziek strategisch in om de hersenen tot rust te laten komen? Sommige instrumenten, zoals de rainmaker, hebben dat van nature al in zich. Dat vind ik heel interessant.” Overigens hoeven cliënten niet muzikaal te zijn of een instrument te bespelen om muziektherapie te kunnen volgen, benadrukt Daniëlle. “Ik merk soms dat cliënten daarvoor gespannen  zijn, maar dat is niet nodig. Het gaat uiteindelijk niet om de muziek, maar om de oefeningen die we  doen, en daarbij gebruiken we muziek als middel.” In ieder geval gaan de cliënten van de Rozelaar  graag naar muziektherapie. “Ze vinden het heel leuk als ze daarvoor in aanmerking komen.”