Magazine erbij: over gezonde voeding bij de Rozelaar
Deze erbij: heeft als thema 'voeding'
Neem contact op met onze communicatiemedewerker Jeannette
0342-413334 0342-413334 Mail naar JeannetteEen gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk voor het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.Daarom wil de Rozelaar bewoners zo goed mogelijk begeleiden bij een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daar een onmisbare basis voor. Maar hoe zorg je ervoor dat begeleiders en bewoners gezonde keuzes maken?
Mensen met een verstandelijke beperking lopen meer risico op gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek. Zo hebben ze vaak meerdere medische aandoeningen, hebben ze beperktere kennis over gezondheid en zijn ze afhankelijker van hun omgeving.
Vanuit professionaliteit wil de Rozelaar cliënten zo goed mogelijk begeleiden bij een gezonde leefstijl. De praktische uitgangspunten die daarbij gehanteerd worden, staan beschreven in dit beleid Gezonde leefstijl.
In dit magazine dit keer het thema: voeding. Hoe gaat de Rozelaar om met goede voeding? Hoe worden hierin bewuste keuzes gemaakt, maar wordt ook rekening gehouden met ‘het gewone leven’ en ‘eigen keuze’ van cliënten.
Veel leesplezier!
Eerdere edities lezen: kijk hier.
Favoriet recept van Jan-Henk
Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen
- Hoofdgerecht
- 2 personen
- 550 kcal
- 25 min. bereiden, 15 min. oventijd
Ingrediënten
- 250 g pompoen
- 1 rode ui
- 250 g kastanjechampignons
- 150 g paddenstoelen voor risotto
- 4 el olijfolie extra vierge
- 150 g couscous
- 12,5 g verse bieslook
- 7,5 g verse munt
- 1 tl paprikapoeder
Keukenspullen
bakpapier
Bereiden
- Verwarm de ovengrill voor. Snijd ondertussen de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil er af. Snijd het vruchtvlees in gelijke stukken. Snijd de uien in dunne ringen. Halveer de grote champignons en paddenstoelen. Ris de blaadjes van de kruiden uit de paddenstoelenmix en snijd fijn.
- Verdeel de pompoen, ui en alle paddenstoelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ¾ van de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep om. Rooster ca. 15 min onder de grill. Schep regelmatig om.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime schaal. Roer los met een vork. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd ook fijn. Verhit de rest van de olie in een wok. Roerbak de couscous met de paprikapoeder en de helft van de bieslook en munt 3 min. op middelhoog voor.
- Serveer de couscous in een kom op diep bord. Verdeel er de groenten met vocht en de rest van de verse kruiden over.
Eet smakelijk!